Smile, 't is gemaakt van plastics
Smile Plastics: 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar
De spreekwoordelijke voetafdruk
Dit bijzondere materiaal claimt 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar te zijn. Het springt in het oog door de opvallende kleurschakeringen en zichtbare details. Ook de feel van het materiaal is bijzonder aangenaam. Onze aandacht was dus meteen getrokken.
We vinden het zelf onwaarschijnlijk boeiend om nieuwe duurzame materialen te ontdekken. En we merken dat het duurzame aspect – de spreekwoordelijke voetafdruk van alles wat we aanschaffen – ook voor onze klanten een steeds belangrijkere factor is bij het kiezen van materialen.
Hoog tijd om de mensen achter Smile Plastics eens aan de tand te voelen. We interviewden Sarah van Smile Plastics.
Al sinds de jaren '90 draait alles bij ons rond het hergebruiken van plastic dat normaal op de vuilnisbelt zou belanden.
Sarah - Smile Plastics
T – We zijn heel enthousiast over SmilePlastics. We lezen dat het plaatmateriaal uit 100% gerecycleerd materiaal bestaat. Kan je daar iets meer over vertellen? Waar halen jullie het bronmateriaal voor het maken van de platen?
Sarah van Smile Plastics – Bij Smile draait alles al sinds de jaren 1990 rond het hergebruiken van plastic dat bedoeld is om op de afvalberg te belanden. Ons hele productiesysteem is gebaseerd op het creëren van een gesloten materiaalcyclus. Dat betekent dat Smile 100% uit gerecycleerde bronmaterialen gemaakt is, en dat het ook 100% recycleerbaar is. Zo geven we een langer leven aan afvalproducten en creëren we een product dat verschillende keren opnieuw kan gebruikt worden.
We werken in nauw partnerschap met lokale organisaties en groeperingen die actief werken met plastic afval. Regelmatig maken we plaatmateriaal met het afval van de klant zelf, die dan gepersonaliseerde platen krijgt van het eigen (bedrijfs)afval. We denken creatief mee na over hoe organisaties hun afvalstromen anders kunnen bekijken.
Net als bij whiskey: telkens een unieke batch
T – Wat betekent dat precies, 100% recycleerbaar?
Sarah van Smile Plastics – We zorgen ervoor dat ons plaatmateriaal helemaal kan gerecycleerd worden als je het niet meer nodig zou hebben. Je kan ze integraal via de gangbare plastic sorteerstromen wegdoen voor recyclage. Of je stuurt ze terug naar Smile Plastics.
Wij maken van die teruggestuurde platen nieuwe panelen. Zo maken we de cirkel rond en kunnen de Smile Plastics iemand anders gelukkig maken. Het is een full-circle industrieel ecosysteem. Zelf werken we trouwens met een zero-waste productiemodel. Alle ‘restjes’ en overschotten van platen zien we als nieuwe kansen en gebruiken we op allerlei mogelijke manieren.
We creëren net als whiskeymakers bij elke batch een uniek recept. Verschillende materialen worden zorgvuldig gemixt en geblend.
Sarah - Smile Plastics
T – We zijn nieuwsgierig naar de kleuren, want jullie platen komen in een heel breed kleurenspectrum. Hoe krijgen de platen hun kleur, en hoe slagen jullie erin om dezelfde kleur steeds te blijven aanbieden, ondanks het steeds wisselende bronmateriaal?
Sarah van Smile – We produceren in grote oplages tegelijk. We sorteren, checken en verdelen zelf nauwkeurig de zakken afvalplastics. Daarna creëren we – net als whiskeymakers – een uniek recept per oplage. We mengen beschikbare materialen binnen bepaalde grenzen, zodat het eindresultaat nog altijd ‘whiskey’ is. We bekomen zo specifieke patronen in de platen. Van natuursteenlook tot sprankelende, extravagante stijlen.
Ons doel is altijd om de waarde van het plastic te behouden en materialen zo lang mogelijk in circulatie en gebruik te houden. Het gevolg van onze methode is dat onze collectie altijd in beweging is en dat er altijd kleine variaties opzitten van batch tot batch. Maar dat is deel van de charme van het materiaal. Vergelijk het met de grilligheid en nuances van de Welshe kustlijn en landschappen – dezelfde unieke schoonheid komt terug in onze materialen. Elke plaat vertelt een uniek verhaal. Wij koesteren dat.
Vergelijk ons plaatmateriaal met de grilligheid en nuances van de Welshe kustlijn en landschappen. Elke plaat vertelt een uniek verhaal en dat is iets wat wij koesteren en omarmen.
Sarah - Smile Plastics
Van een sneakerwinkel in Los Angeles tot een keuken in Gent
T – Bij Timmerwerkt maken we maatmeubels in alle vormen en maten, van keukens over dressings tot maatkasten. Wat zijn de beste toepassingen voor Smile Plastics?
Sarah van Smile – We maken Smile Plastics panelen die supersize zijn, maar ook kleinere platen en planken. De platen zijn 100% waterdicht en kunnen niet rotten of schimmelen. Ze zijn dus uitermate geschikt in natte ruimten, maar evengoed voor grote winkelomgevingen, keukenkasten en -eilanden.
Onze Smile Plastics zijn wereldwijd te bewonderen: van sneakershops in Los Angeles, over restaurants in Milaan en co-workingspaces in Berlijn, tot keukens in Gent. Ze werden al gebruikt in gigantische outdoor-kunstinstallaties en tentoonstellingsruimten, maar evengoed worden er interieurobjecten en tafels mee vervaardigd.
Waw, best multi-inzetbaar dus, die Smile Plastics.
Ben je benieuwd of Smile Plastics voor jouw meubel een goed idee kan zijn? Kom stalen van dit plaatmateriaal met eigen ogen en handen checken in ons atelier.
📷 Foto's:
- een coworking space, bar en restaurants waar Smile Plastics werden ingezet (foto's door Smile Plastics).
- een Timmerwerkt-keuken in Gent met werkblad uit Smile Plastics (foto's door Marble Moon).
Voel je je aangesproken?
Altijd welkom!