Een bijzondere vriendschap

De wandkast van Liesbeth, Dries en hun twee dochtertjes maakt hun Gentse rijhuis wat minder chaotisch. En die rust was nodig. In huis en in hun hoofden.

https://www.timmerwerkt.be/blogitems/bijzondere-vriendschap
Gekopieerd!

Met haar kastontwerp bracht Liesbeth rust. In onze leefruimte en onze hoofden.

Het rijhuis van Liesbeth, Dries en hun twee dochtertjes is vol licht, wat je niet meteen verwacht als je voor de gevel staat. “We kochten dit vernieuwbouwde huis zoals het nu is. We personaliseerden hoogstens de trapleuning en de tegeltjes in de keuken,” lacht Liesbeth. “En de kast natuurlijk!” We staan in de open leefruimte, waar de hele muur gevuld is met een multifunctionele wandkast. We installeren ons voor een boeiend gesprek over ‘t leven.

Het stuur omgooien

“Ik merk dat ik de laatste jaren meer nood heb aan rust en ruimte,” vertelt Liesbeth. “Ik gaf een drukke commerciële job bij een internationale firma op om opnieuw te gaan studeren. Ik wilde het stuur omgooien en iets in het onderwijs doen. Want ik voelde dat ik met mensen wil werken.

Intussen is ze aan de slag als trajectbegeleidster bij een school waar volwassen nieuwkomers Nederlands leren. Ze ondervond dat ze het allerbest aardt als ze de cursisten rechtstreeks en heel concreet vooruit kan helpen. Liesbeth: “Ik vind de rol van leerkracht boeiend, maar ik wil nog intenser bezig zijn met het welbevinden van de cursisten. Via individuele begeleiding bereik ik meer en ik word er zelf ook blijer van.”

We hadden nood aan bergruimte. Mijn beste vriendin ontwierp daarom voor ons een opbergwandkast.

Een stroom van spullen

Twee jonge kinderen, studeren, een thesis schrijven en de fulltime job van Dries … dat was soms behoorlijk pittig.  “Ik had nood aan een aparte plek in ons huis om die opleiding tot een goed einde te brengen. Al surfend vonden we Timmerwerkt en zij maakten vlot een handig bureau voor boven. Dat bureau was perfect om me af te zonderen van de chaos en heeft ons trouwens ook tijdens de lockdown in 2020 van de ondergang gered,” glimlacht ze.

Beneden, in de leefruimte en keuken, was het intussen vechten tegen een stroom van tuinmateriaal, speelgoed, boeken, de stofzuiger en een verdwaalde strijkplank. Alles stond op willekeurige plaatsen opgesteld. “Die chaos zorgde nu niet bepaald voor rust in huis, of in ons hoofd,” weet Liesbeth nog.

Liesbeth & Liesbeth

Er was dus nood aan bergruimte. “Mijn beste vriendin – ze heet ook Liesbeth – kwam met het idee om de muur te benutten als opbergruimte. Ze is architecte en ontwierp voor ons een wandkast op maat. We kennen elkaar al sinds de middelbare school, dus ze kent onze noden goed,” vertelt Liesbeth.

“Timmerwerkt heeft het ontwerp uitgevoerd. Ik mocht meehelpen bij de afwerking om de kostprijs wat te drukken: al het hout heb ik twee maal gevernist en opgeschuurd. De achterwanden stak ik in het wit. De timing zat precies goed: ik kwam ‘s avonds in het atelier van Timmerwerkt helemaal tot rust na een soms hectische dag.”

Met haar kastontwerp bracht Liesbeth rust. In onze leefruimte en onze hoofden.

Complementaire vriendschap

Het resultaat is een kast die esthetiek combineert met functionaliteit. Stiekem doet ze ook dienst doet als berghok. “Kijk maar eens achter die deurtjes. Je vindt er het tuinmateriaal en buitenspeelgoed aan de tuinkant. En ook het poetsmateriaal heeft een vaste plek, tot blijdschap van ons én van de poetshulp. Voor de meisjes is er een uitschuifbaar bankje.

Het kinderbureautje is zo stevig, dat het later dienst kan doen als zitbank en leeshoekje. Aan alles is gedacht!

“Liesbeth en ik zijn complementair. Ze heeft een zorgelozere aard dan ik, kan beter relativeren en is minder emotioneel, in tegenstelling tot mezelf. Ze slaagt erin om me soms door een andere bril naar zaken te doen kijken. Nuchterder en soms ook iets positiever. Wanneer ik een stressaanval heb, zegt Dries soms: bel eens naar Liesbeth, want dan kan alleen zij me tot rust brengen,” legt Liesbeth uit. “En ook met haar kastontwerp heeft ze rust gebracht: in onze leefruimte en onze hoofden.

Voel je je aangesproken?

Altijd welkom!