Het kloppend hart van het huis

Toen Johnny en Els in 1996 het seventieshuis in Ertvelde binnenstapten, wisten ze instant: dit wordt het. Nu, enkele decennia later, was hun keuken dringend aan vervanging toe.

https://www.timmerwerkt.be/blogitems/keuken-kloppend-hart
Gekopieerd!

We leren van onze kinderen. Net zoals zij waarschijnlijk wel een aantal zaken van ons hebben meegekregen.

Toen Johnny en Els in 1996 het seventieshuis in Ertvelde binnenstapten, wisten ze instant: dit wordt het. De grote ramen, de groene tuin, de ruimte. Alles aan het huis was perfect om er met hun pasgeboren dochter in te trekken, weg uit het ietwat vochtige en kleine huurhuisje.

Na hun eerste dochter volgden nog twee meisjes en een jongen. Het huis onderging doorheen de jaren dus nog wel wat aanpassingen om iedereen een plaatsje te geven. De keuken werd het kloppend hart. Els houdt van koken en geeft die liefde met veel passie elke dag door aan de kleuters in haar klasje, en blijkbaar ook aan haar kinderen.

Want hoewel de oudste de vleugels al uitsloeg, blijft de keuken van Johnny en Els op zondag dé vaste stek voor de zussen om heerlijk vegan gebak uit hun hoeden te toveren. “Door onze dochters zijn we gaan onderzoeken hoe we gerechten kunnen veganiseren. We eten wel nog af en toe vlees, maar veel minder dan vroeger,” lacht Els. Johnny vult aan: “We leren van onze kinderen. Net zoals zij waarschijnlijk wel een aantal zaken van ons hebben meegekregen.”

Seventies keuken

De heerlijke vegan chocolate chip peanutbutter cookies die Els heeft gebakken, zorgen alvast voor een heerlijke koekjesgeur in huis. En dat brengt ons opnieuw bij de keuken. Want daar vonden we tot voor kort de originele seventies keuken terug die na al die jaren intensief gebruik haar beste tijd had gehad. Een nieuwe keuken was dus aan de orde, maar Johnny en Els wilden de vintage stijl van hun huis absoluut in hun nieuwe keuken terugvinden.

“Bij alles wat we kopen, zijn we kritisch,” vertelt Johnny. “We stellen ons de vraag wat het gevolg is van onze aankoop of consumptie. We willen geen blinde consument zijn.” Geen wonder dat Johnny dagelijks met eerlijke handel bezig is als exportverantwoordelijke bij Oxfam Fairtrade.

We stellen ons de vraag: wat is het gevolg van onze aankoop of consumptie? We willen geen blinde consument zijn.

“Voor onze keuken zochten we dan ook een lokale keukenbouwer die een keuken op maat kon maken. En toen lazen we in de krant dat Timmerwerkt uit Evergem een groene pluim had gekregen. De meubels zagen er heel goed uit, en het sociale aspect vonden we super.”

Japanse utopie

“Tina van Timmerwerkt heeft toen onze keuken ontworpen, in de spirit van de seventies. Ze heeft heel goeie ideeën en gaf ons slim kleuradvies,” zegt Johnny. “We wilden vooral een goeie, praktische keuken met een hoger werkblad. We houden van kleur en dachten oorspronkelijk aan olijfgroen, maar dat paste niet goed bij het terrazzo werkblad dat we kozen. Het blauw en oranje passen daar harmonisch bij. De typische metalen handgrepen uit de seventies, wist ze te integreren in onze nieuwe keuken, al is deze moderne versie veel makkelijker in onderhoud.”

“Op ons Pinterest-moodboard had ik een Japans idee gezet: een zwart stalen frame, gecombineerd met hout. Nooit gedacht dat we dat zouden kunnen realiseren. Maar omdat Timmerwerkt blijkbaar samenwerkt met een lasser, werd ons Japans keukeneilandje toch een feit,” vertelt Johnny tevreden.

Koffiehoek en chique bestek

“De kasten in onze nieuwe keuken nemen minder ruimte in als voorheen, maar we hebben wel véél meer opbergruimte,” vertelt Els. “Er is zelfs ruimte voor deze koffie- en theehoek, die we geweldig vinden. We lieten er na enkele weken een extra legplank plaatsen, om onze thee- en koffievoorraad handig op te bergen. Deurtjes dicht, en alles zit netjes weg.”

“Eén lade werd speciaal op maat gemaakt van onze bestekkoffer. Die koffer met chique bestek kregen we destijds als huwelijksgeschenk en wordt uitgehaald als er gasten komen eten. Omdat die koffer een bijzonder formaat heeft, past hij niet in een standaard kast, dus we borgen die op de vreemdste plaatsen op. Dankzij de lade op maat kan het bestek eindelijk zijn waar het thuishoort: in de keuken,” lacht Els.

Recept: De vegan chocolate chip peanut butter cookies van Els

Dit heb je nodig

225 g bloem
1 theelepel baking soda
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
240 g pindakaas
115 g plantaardige boter (kamertemperatuur)
100 g rietsuiker
100 g bruine suiker
60 ml plantaardige melk (ongezoet)
1 theelepel vanille-extract
Fondant chocoladedruppels of chocolade in kleine stukjes

Zo maak je de koekjes
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Meng alle droge ingrediënten samen in een kom
  • Neem een grote kom en mix de pindakaas met de plantaardige boter. Is je pindakaas te hard, verwarm dan 15 tot 30 seconden in de microgolf.
  • Voeg beide types suiker toe aan het pindakaasmengsel en mix goed.
  • Voeg de plantaardige melk en het vanille-extract toe. Mix goed door.
  • Voeg nu de droge ingrediëntenmix toe aan de grote kom en mix tot het een egaal geheel vormt.
  • Meng de chocolade erdoor.
  • Vorm op een bakplaat met bakpapier hoopjes van elk een drietal theelepels deeg.
  • Druk zachtjes met een vork op elk hoopje, maar maak ze niet té plat.
  • Bak 15 tot 18 minuten in de oven tot de randen stevig zijn en de bodems goudbruin kleuren.
  • Laat 5 tot 10 minuten afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen. Of eet ze als ze nog heerlijk warm zijn.
Smakelijk!

Voel je je aangesproken?

Altijd welkom!